Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie - Second Birthday

Tuesday, 31 July 2012

Buku Merah

Assalam,


Selesai dah pun buat kad merah. bertapa selama 4 jam rasanya dah cukup lama dah... standard la..klinik kerajaan kan? mau kematu bontot duduk tunggu si misi panggil nama aku..



yang bestnye, masa nak daftar tu, xde la die mintak benda-benda mengarut. senang bangat. datang dan isi borang kat buku merah tu je. gigih aku bawak surat nikah n bil letrik segala.. rupanya takde pun die mintak..


yang tak bestnye masa check up.. dapat tau hemoglobin n tekanan darah aku rendah. berat pon tak cukup.. adoyai.. macam mana ni?

Hemoglobin normal adalah 11 gm% aku punye 10.5gm%
Tekanan darah normal pulak 120/80 aku punye 100/60
Berat pulak shud be >45kg aku punye 43kg

padan la aku selalu pening-pening (eceh!!! dan dan kan?)


mak aku pesan suruh makan hati, kerang, ketam n sayur bayam banyak-banyak. misi pon da bagitau minum susu 2-3 gelas sehari.. (yang ni kompom aku tak boleh nak buat..)makan sayur hijau banyak-banyak n minum jus jambu batu.


harap-harap next dan next next check up..aku punya segala masalah yang kat atas tu menjadi normal la hendaknye..amiiinnn



Monday, 30 July 2012

pantas


2nd trimester.. in less than 2 weeks..
cepat betul waktu berlalu..


p.s amik mood sebab esok first time check up nak buat kad merah..

Tuesday, 24 July 2012

10 weeks

Assalammualaikum wbt.


minggu ni da masuk 10weeks dan hari ke 4 berpuasa. serius badan lemah sejak hari 1st. bukannya tak sahur.. asal masuk je petang perut da start meragam. dulu boleh rileks jek.. berbuka pulak tak puas macam dulu.. kalau dulu makan tak hengat... makan sampai tak boleh bangun..rakusss!

dear suruh tak payah puasa. kesian kat baby.. tapi aku rasa aku boleh je puasa..cume lepak sikit la.. kalau tak pose..takut tak larat nak ganti pulak nanti..

ada tips yang aku jumpa untuk survive bulan puasa ni .boleh refer sini :surviving pregnancy with KURMA. makan kurma time sahur.lagi banyak lagi bagus.. aku ni jenis orang yang selalu lupe nak makan kurma tak kisah la time buke ke sahur ke..tapi yang pastinya start buke petang ni n sahur..aku nak try makan kurma.. hopefully perut da tak meragam..










Friday, 20 July 2012

Scan

semalam aku saje ponteng keje.. mulanya tak tahu nak bagi alasan ape..last2 tergerak hati nak pegi scan baby. nak buat buku merah nak kene ada gambar scan.... ape2 pun standby je la..

kawan aku cakap scan kat klinik Dr. Azizah kat area taman dagang murah.. gigih ke sana.. sampai2 nurse tu bagitau yang mesin scan die rosak. nasib kat area situ ada satu lagi klinik.. Poliklinik Gomez.. aku memang tak penah dengar.. kalau bukan kerana nak pegi scan.. memang sumpah tak tahu klinik ni wujud...

Layanan Dr. kat situ memang tiptop. tak macam masa aku pergi kat klinik cheras masa nak scan dulu.. memang hampeh! kat poliklinik ni aku dapat check up dengan Dr. Roseline. serius puas hati. layanan A++. yelah..first time mengandung, aku memang harapkan layanan yang best2.. dah kate first kan?
consultation, ubat termasuk scan aku kene charge RM60. mahal ke murah? aku rasa ok je sebab last time aku buat scan (klinik kat cheras)..gambar dah la tak dapat, pastu kene charge RM105 pulak tu.. insyaallah 3D scan aku nak datang lagi Poliklinik Gomez ni.

***

Scan.
ape yang aku bajet kalau baru 9 minggu.. baby tak nampak sangat. maybe die tak pandai gerak lagi. tapi masa scan tu aku dengan dear terperanjat giler sebab baby ni dah pandai gerak..doktor cakap baby ni aktif.. gile jakun aku!!! haha
gambar yang belah bawah ni tak berape clear sebab dia bergerak la. tapi gambar belah atas ni clear sebab doktor cakap baby tengah rehat. nak tido kot..  alahai.. dapat tau anak sihat dah cukup bersyukur da.. 







sayang,
nanti ibu dengan ayah nak mengintai awak lagi bile dah besar sikit ye.. jangan malu-malu pulakkk..rindu rasanya nak dengar degup jantung tu lagi.. semalam dengar sikit je..hehe


p.s ni alamat Poliklinik Gomez 
Blok A07/G, Garden City Business Centre,
Jalan Dagang Utama, Taman Dagang, Ampang







Tuesday, 17 July 2012

9 weeks

sedar tak sedar kejap je dah 9 minggu. seronok preggy sebab takde langsung morning sickness. perut da membuncit sikit. tapi lepas makan lagiiii nampak buncit. pakai kain pun dah tak boleh nak kancing.. seluar..dah start ketat.. lepas makan kompom kene bukak butang seluar..

nafsu makan makin menjadi-jadi. mulut sentiasa nak kunyah.. ape je semuanye aku telan. cume satu je yang aku memang tak boleh.. bau minyak wangi..hehe

 
Next week baru nak pegi scan. Actually da scan kali ke dua. masa first scan tu baru 5 minggu.. tak nampak pon..tu yang kene pegi scan lagi untuk buat buku merah. nak kene bawak gambar scan baby &  surat nikah.. yang musykilnye membe aku buat kad merah takde plak misi mintak surat nikah bagai.. mungkin lain klinik lain prosedur kot.


ape2...da pegi klinik kang baru tau macam mana semua.. hope baby ok. sihat la hendaknye..

Thursday, 5 July 2012

makanan kesihatan katanye..


semalam masa nak buke pose.. bukan main lagi aku terliur tgk sup sayur. tak sempat-sempat balik keje terus carik bahan-bahan. tak sabar-sabar kononnye nak makan sup sayur jugak!!  segala mak nenek resepi siap da aku salin.

ada member aku baru bersalin pesan.. tak mo makan pedas-pedas time preggy.. tak elok untuk baby. masa tu aku baru rasa macam "ohhh ok...tak elok ke?.." so, kerana kamu la si kecik..aku dah tak nak makan pedas da.. err..tapi pedas sikit takpe kot..hahahaha

gambar amik kat google..sebab lupe nak snap sendiri punye..hehe


berbalik pada cerita sup sayur tadi. lepas sampai je rumah..aku terus masak laju-laju.. alaaa..sup sayur, kacaaang jek.. eceh! rasa macam tak caye sebab lauk aku cuma sup sayur je. cukup kot sebab dalam tu meriah... ayam pun aku letak..

aku rasa macam ok sebab dear pun cakap sedap. tapi tekak tak boleh terima la plak... rasa macam aku kene paksa makan makanan yang pelik-pelik. memang tak feel langsung makan. telan pun macam tak tertelan..rasa kecewa giler..maybe sebab tak pedas kot..

rasa menyesal pulak beriya-iya nak makan benda ni..last-last tak habis pun. pasni kalau nak masak macam ni lagi..elok la ada ikan bakar ke ayam panggang ke.. rasanya baru boleh layan la kot. hehe