Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie - Second Birthday

Wednesday, 9 April 2014

Trip ke Jakarta-Bandung Part 1

Assalam,

29hb Mac 2014 

Lama betul tunggu akhirnya tiba jugak masa nak melencong melancong ni. Flight dari Airport Senai, Johor jam 4.50 pm dan sampai kat jakarta pada jam 5.45pm

Al-kisah 3 jam sebelum ke airport.. aku sekeluarga hampir-hampir tertinggal flight sebab salah tengok tiket. Ingatkan flight ke jakarta pukul 5.30pm..sekali cek balik.. amik ko! pukul 4.50pm. Masa pukul 2.00pm tu aku feeling-feeling nak landing-landing atas katil sambil mata nak terpejam. Sekali bila incik dear kelam kabut bagitau aku salah tengok time flight. berdesup bersiap masuk kete pegi aiport.

tungtangtungtang dalam pkul 3 lebih dah sampai airport. Check in luggage pastu kitorang pegi makan kfc jap.


pkul 4.30pm lenggang kangkung masuk balai berlepas. kosong. pelik apsal macam takde orang?

skali ada staff air asia panggil suruh turun tangga dan masuk terus dalam kapal terbang.

ok. masuk..

eh? dah penuh?

ooo..rupanya kitorang berlima adalah orang terakhir masuk dalam kapal terbang.. hahaha tak panas bontot pon lagi kapal terbang da jalan.

lenggang kangkung sangat kan.. sket je lagi nak tertinggal flight. buek malu!

Sampai airport jakarta.

macam biasa, kat pintu luar airport ramai giler ulat teksi. Before sampai sini aku memang da kaji da.. ulat teksi ni kaki kencing. memang kaw-kaw kencing pelancong..
Kalau boleh elakkan. 

ELAKKAN!

Tapi tak dapat elak sebab diorang kerumun ayah ngan laki aku.. dok cakap naik teksi bluebird nanti kene cas mahal sebab macet, kene tol la..blablabla... nak tak nak.. nego punya nego.. dia mintak Rp200,000 dari airport ke hotel MaxOne, Sabang.

Kitorang check in kat hotel MaxOne, Sabang pada pukul 6.30pm (waktu Indonesia). Dapat info dari blogger-blogger yang hotel ni agak strategik tempatnya..senang nak ke Tanah Abang.. dan yang penting dekat dengan Station Gambir.

Kos sekitar RM279.00 untuk 2 bilik. 2 hari 1 malam. Kitorang duduk sini kira macam transit sekejap before pegi Bandung.

Hotel bajet. decoration memang sangat cantik. Tapi keluasan dia agak kecil dari hotel bajet yang aku penah pegi sebelum ni. Overall memang puas hati.










Agak mengecewakan sebab aku tak dapat nak ke Tanah Abang dan Mangga Dua sebab masa tak cukup. Train ke bandung dalam pukul 12 tgh hari esoknya. Boleh je kalau nak pegi Tanah Abang tu.. Tapi sekejap la masanya kat sana dan takut terkejar-kejar pergi station Gambir pulak nanti.

Dinasihatkan kalau nak berjimba2 at least duduk 2 malam kat Jakarta.

Monas pun tak pergi even tak jauh dari station gambir. Sebab takkan nak seret 2 bagasi ke sana.. lagipon pukul 10 pagi kat sana da panas terik. Kesian kat anak aku..

Kalau pergi berdua..lama dah aku redah..hehe

Tambang teksi bluebird dari hotel ke Station Gambir Rp17000. Better cari teksi sendiri daripada suruh hotel carikan sebab nanti kene minimum charge. Contoh kalau aku suruh hotel panggilkan teksi kene minimum cas Rp35000..walaupon meter teksi tulis Rp17000.

Sambung next entry..



10 comments:

  1. Assalamualaikum Wr.Wb.

    Minta maaf apabila mengganggu blog/website Tuan/Puan, peace..

    Salam kami dari Syifa Tour & Travel Indonesia.‎ Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    SYIFA TOUR & TRAVEL INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah syarikat muslim di Indonesia yang mempunyai cabang di Malaysia (Kajang), memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan dengan harga tour yang berpatutan. Driver & tour guide yang boleh berbahasa inggeris & Melayu karena selalu bawa tamu-tamu daripada Malaysia. Diantara perkhidmatan kami : Tour Jakarta, Bandung, Puncak, Palembang, Bali, Jawa, Sumatera, Ticketing, Hotel Reservation dan Sewa kendaraan (mobil - bas).

    Sila Email / WhatsApp untuk keterangan lebih lanjut.

    SYIFA TOURS & TRAVEL
    "Helping Travelers Plan and Have The Perfect Trip"

    HP & WhatsApp +60173089600
    Email : syifatravel@yahoo.com
    PIN BB : 2B1D33E2

    Please Follow & Like us www.facebook.com/SyifaTourTravel

    ReplyDelete
  2. Pakar Holiday adalah biro perjalanan wisata dan perencana wisata (tour planner) untuk perorangan, keluarga, kelompok kecil maupun kelompok besar yang menyediakan beragam paket wisata di Bandung, Pangandaran, Yogyakarta, Jakarta, Bogor dan beberapa tempat lain yang sedang kami kembangkan.

    http://pakarholiday.com/

    pakarholiday Bandung

    2nd floor
    Jalan Terusan Jakarta no 378 kav 49
    Kota Bandung
    Tlp +6288218357412 , Mobile +6281224413595
    WhatsApp : +6287821738686
    Email : infopakarholiday@gmail.com
    Website : www.pakarholiday.com

    ReplyDelete

  3. Assalamualaikum Wr Wb. Tuan / Puan. Abang/ Akak

    Minta maaf apabila mengganggu blog anda

    kami dari Mekar Wangi Bandoeng Tour Syariah menyediakan pilihan dan harga terbaik untuk keselamatan familly anda semasa bercuti kat Bandung or Jakarta

    Sebuah syarikat muslim kat Bandung dan Jakarta yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati. Driver & tour guide profesional kami inshaAlloh akan selalu bawa anda ke semua tempat menarik kat Bandung, Bogor and Jakarta.

    special offer at 2015 jomm tempah murah jer *Include: minyak, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta

    Rate per Kereta per Day

    Suzuki APV / toyota avanza rate nye 400.000rupiah / RM 115 ---6seat

    Toyota Innova / Kia Pregio rate nye 550.000rupiah / RM 160 ---8seat

    Coaster Isuzu Elf rate nye 650.000rupiah / RM 185 ---12seat

    Coaster Isuzu Elf Long rate nye 850.000rupiah / RM 245 ---17seat

    Toyota Hiace commuter rate nye 850.000rupiah / RM 245 ---12seat

    *company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture plight and tempahan kereta by whatapps or email

    WhatsApp +62 877 1519 6061 (mas Bimo)
    email mekarwangibandungtour@gmail.com
    facebook page mekarwangi bandoeng tour

    king regards,
    Bimo
    mekar wangi bandung syariah tour

    ReplyDelete
    Replies
    1. PROMOSI HEBAT HABIS2 SAN!!! 2016 PAKEJ HOTEL & TRANSPORT. Sudah bermulai!

      JOM TEMPAH LAJU2
      SESANGAT MURAAAAAAH
      6 orang dikira 230rm/pax sahaja

      included
      hotel sebilik 2 person (hotel kat town,free wifi,area pasar baru,senang pi mana sahaja)
      buffet breakfast
      transport lawatan (petrol,toll,parking,pemandu)

      excluded
      lunch & dinner
      tiket lawatan & flight

      kenapa ANDA harus harus memBELI dengan saya???
      ✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
      ✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
      ✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
      ✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
      ✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


      TEMPAHAN
      MAS FATURRAHMAN
      WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE
      +62 822 951 999 22
      +62 822 951 999 22
      +62 822 951 999 22

      email & fb
      omegajayatour@gmail.com

      tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

      Delete
  4. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

    ReplyDelete
  5. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

    ReplyDelete
  6. BEST HOTEL ROOM RATE
    PLEASE CHECK...

    This Document
    is
    PASSWORD & PROTECTED
    Click
    OPEN
    OPEN
    OPEN
    OPEN
    OPEN
    OPEN

    To UNLOCK File !

    ReplyDelete
  7. Salam Satu Malaysia Tuan & Puan

    Kami Alifa Bandung Syariah Tour ada sedia perkhidmatan supir / fullboard pakej bercuti ke Bandung & Jakarta.

    Ada Beberapa Pakej bercuti, yaitu

    Pakej Gold Executive = supir,hotel,makan & tiket lawatan (per pax)

    Pakej Silver Busines = supir,hotel & makan (per pax)

    Pakej Bronze economic = supir & hotel (per pax)

    Pakej Transport jimat = khidmat supir sahaja (per day)


    Rate sewa Kereta per Day :
    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: RM 115


    # Toyota Innova / Kia Pregio (8 seat)
    Rate: RM 160


    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: RM 185


    # Coaster Isuzu Elf Long (17&19 seat)
    Rate: RM 245



    * Include : minyak, parking fee, tol, driver, toll, driver meal and kereta

    * Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta.

    Sila Tuan dan Puan decide tempat lawatan boleh ikut tentatif program yg sudah di sediakan atau ikut plan sendiri. untuk layanan kami janji akan berikan layanan yg tiptop,keranah,ramah & berbudi bahasa. Our service guaranteed if service tak ok tak payah payment at last day tuh. InsyaAlloh sedikit rejeki dari tempahan anda akan disalurkan pada badan amil zakat tempahan karena company kami compang syariah.

    Joom Tempah sekarang juga dan dapatkan special rate dari company kami. InsyaAlloh barokah.


    Whatsapp : +62 852 9446 6131 (Ahmad Alifa)

    email : ahmadalifabandungtour@gmail.com

    facebook & email: ahmadalifabandungtour@gmail.com

    LINE and Wechat and whatapps :

    +62 852 9446 6131 (Ahmad Alifa)

    Semoga inform yg saya berikan dapat memudahkan urusan untuk bercuti ke bandung.

    Terima kasih.
    Wassalam.wrwb.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Wr,Wb,. Tuan /Puan

    jomm pegi Bandung dengan pakej jimat kami. Bandung Amanah Tour & Transport menyediakan Pakej Bercuti dan Khidmat Transport kat Bandung/Jakarta/Garut atau bandar lain dalam kat Indonesia. Pemandu berpengalaman, berterampilan kemas, jujur, peramah & sopan

    Anda boleh melawat beberapa tempat menarik kat Bandung dengan guna perkhidmatan yang menyediakan kereta yang dikhaskan untuk di sewa di Bandung, dan anda boleh memilih kereta yang sesuai untuk anda gunakan di Bandung. Anda hanya menulis e-mel kepada kami atau hubungi kami, pemandu kami dengan kereta yang anda perlukan akan mengambil anda di mana-mana di Bandung.

    Bandung Amanah Tour & Transport membantu anda untuk meneroka Bandung, tempat untuk membeli-belah di Bandung, tempat untuk makan dan melihat pemandangan kat Bandung, panduan kami akan membantu anda meneroka Bandung City. Dan membawa memori manis.

    HARGA PAKEJ TRANSPORT SAHAJA :
    Suzuki APV ( 7seat ) rate RM 140/day *bandung city
    Daihatsu Luxio (seat) rate RM 140/day *bandung city
    Toyota Avanza ( 6seat ) rate RM 140/day *bandung city
    Toyota Innova VIP ( 7seat ) rate RM 190/day *bandung city
    Suzuki Ertiga (6 seat) rate RM 140/day *bandung city
    KIA Pregio ( 10seat ) rate RM 190/day *bandung city
    Isuzu Elf short ( 11-15 seat ) rate RM 250/day *bandung city
    Isuzu Elf Long ( 16 seat ) rate RM 295/day *bandung city

    * semua dalam pakej termasuk pemandu, petrol, tol, makan pemandu.
    * Kereta Taip Daily/14 jam

    TERSEDIA JUGA PAKEJ JIMAT TRANSPORT & HOTEL 3D2N, 4D3N, 5D4N, ETC
    Untuk pakej 4D3N transport & hotel promo murah hanya sebesar RM 250/ orang untuk 6 orang dalam 1 group

    sudah include :
    - transport tour & hotel selama 4 hari 3 malam
    - pick & drop from bandung airport

    OPTIONAL PROGRAM :
    DAY 1
    *Tiba kat Bandung
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch & Check in Hotel
    *Toko Tiga ( Branded ori Jeans )
    *D'fashion factory outlet kain potong
    *Membeli-belah di Factory Outlet At Jalan Riau (Heritage,Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The Secret )
    *Dinner dan kembali ke Hotel

    DAY 2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *Farmhouse Lembang
    *Floating Market
    *Kebun Strawberry and tea park (optional)
    *Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, gossip,level, etc)

    DAY 3
    *kawah putih crater/trans studio indor themes park
    *Tasik Situ Patenggang (optional)
    *rumah kain sulam kat taman kopo
    *cibaduyut-shoes and jacket leather original
    *factory outlet area riau street macam the secret, heritage,oases, etc

    DAY 4
    *check out hotel
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *paris van java shopping mall
    *Airport transfer

    FREE AND EASY TOUR, DAPAT DIUBAH MENURUT KEADAAN SEMASA

    Hotel guna 3star hotel selesa dan elok, letak tengah town Bandung dekat dengan pasar baru dan airport

    Tersedia juga option hotel lain dari mulai 2 star hotel hingga 4 star hotel

    HOTEL FACILITIES :
    - free wifi
    - hot & cold water
    - breakfast buffet
    - coffee maker
    - LCD TV 24 inch
    - TV cable

    TERM & CONDITION PAKEJ JIMAT :
    * included transportation for 4day 3night type kereta 7 seater all included
    * included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
    * not included entrance fee
    * not included lunch and dinner
    * not included ticket flight and airport tax

    Service insya allah memuaskan
    YOUR COMFORT IS OUR PRIORITY


    UNTUK TEMPAHAN DAN SEBARANG PERTANYAAN, SILA CONTACT :
    Email: touramanahbandung@yahoo.com
    phone : +62 88 1205 7848
    whatsapp : +62 838 2178 9103
    Fb page.: Bandung Amanah Tour & Transport
    bandung-indah.blogspot.com
    instagra : JOM_GI_BANDUNG_MURAH_JERR

    ReplyDelete
  9. PROMOSI HEBAT HABIS2 SAN!!! 2016 PAKEJ HOTEL & TRANSPORT. Sudah bermulai!

    JOM TEMPAH LAJU2
    SESANGAT MURAAAAAAH
    6 orang dikira 230rm/pax sahaja

    included
    hotel sebilik 2 person (hotel kat town,free wifi,area pasar baru,senang pi mana sahaja)
    buffet breakfast
    transport lawatan (petrol,toll,parking,pemandu)

    excluded
    lunch & dinner
    tiket lawatan & flight

    kenapa ANDA harus harus memBELI dengan saya???
    ✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
    ✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
    ✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
    ✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
    ✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


    TEMPAHAN
    MAS FATURRAHMAN
    WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE
    +62 822 951 999 22
    +62 822 951 999 22
    +62 822 951 999 22

    email & fb
    omegajayatour@gmail.com

    tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

    ReplyDelete