Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie - Second Birthday

Monday, 21 April 2014

Trip ke Jakarta-Bandung Part 3


Banyak sangat partnya. Ok aku janji..ni last part sebab aku pon memang dah malas nak tulis panjang-panjang.

Masa kat Bandung aku duduk kat Braga Apartment. Sebutan apartment nye kene macam ni yer kawan-kawan.. "Ar-part-te-ment".. Dalam Apartment tu ada 2 bilik.. dan 1 bilik air. Ada tempat masak.. Siap semua periuk belanga la senang cerita.

swimming pool pun ada. Tempat makan dekat.. kedai ala-ala 7e ada je kat tingkat bawah. Guardian, Starbucks punnn kat bawah je. Apartment ni kat belah bawah dia ada mall. tapi mallnya banyak restoran je..






Luas bilik air dia..boleh mandi berlima secara berjemaah ye.. :P
Sampai je, Pak Ujang bawa kami shopping kat Toko Tiga. Kat sana boleh dapat original jeans dengan harga murah ye. Malam pulak ke Stone Cafe. Makan sambil menikmati view bandung. Tempatnya cantik...makanan nye pun sedap.. serius berbaloi kalau pergi. Udaranya pun sejuk je.. Ala-ala kat cameron giteww.. Tapi waktu malam di Cameron Highland tu sejuk sangat.. ni sejuk sikit je.


must visit: stone cafe. Makan sedap. view tip top

Trip - 2nd Day

Tangkuban Parahu
Pukul 9 pagi lagi Pak Ujang dah bawak kitorang pegi Tangkuban Parahu. Breakfast kat Mekdi je. Tiket Masuk ke Tangkuban Perahu Rp75.000/person dan Rp15.000/kenderaan. Bukan bayar salah satu ye..kiranya kene bayar ikut kepala dan kenderaan yang kita naik tu sekali,

Sampai sana tengok view "bukit api"..memang cantik viewnya. Tapi agak merimaskan orang-orang yang menjual souvenir kat sana.. sebab ramai sangat..  Amik-amik gambar lepas tu terus blah.

Kebun Teh





Melawat kebun teh yang ada berdekatan Tangkuban Parahu.. yang ni saje saje je sebab nak amik gambar.. dalam pada tengah amik gambar tu ada orang jual strawberi dan rasberri. Memang sedap buah rasberri tu. Orang tu jual Rp200.000 (3 kotak). lepas tawar harga dapat la dalam Rp120.000. Mahal siot.


Kampung Daun
Tengah hari tu pulak.. kitorang di bawa pegi melawat Kampung Daun. Tempat tu cantik sangat sebab banyak pokok-pokok. Actually memang sesuai bawak family lunch kat situ..sambil-sambil dengar deruan air sungai.. nyaman je. Tapi kitorang tak makan pon kat situ..datang tengok-tengok kawasan je.

Trip - 3rd Day

Pasar Baru
Pagi-pagi lagi dalam pukul 9 pagi aku satu family dah cas tenaga nak memborong kat Pasar Baru. orang kata kalau da sampai bandung..rugi kalau tak pegi ke pasar baru. Pasar baru lebih kurang macam Plaza GM kat chow kit tu.. bezanya boleh dalam kuantiti sikit dengan harga murah. Pegi sana aku memang da set kat kepala otak nak cari 3 benda je. Telekung, kain pasang ngan souvenir kecik-kecik. Memang kat sana ada macam-macam.. cuma yang tak berapa nak 'macam' adalah poket aku..hahaha kalau bawak duit seguni boleh la aku shopping dari tingkat 1 ke tingkat 7 kan..

murahnya telekung kat sana contohnya telekung travel la.. Kat pasar baru boleh beli dengan harga  Rp30.000-Rp35.000. duit RM lebih kurang RM8-RM9. murah kan? telekung yang sama aku tengok ada orang jual kat pesbuk RM39 without postage.

serius murah nak pengsan!

Kat pasar baru ni jugak aku beli baju mandi zaeem..harga Rp50.000 bersamaan kurang lebih RM15. ok ke tak ok? murah kan? kalau kat jusco rata-rata jual baju mandi budak setahun RM60-RM70

Anakecil
Kat sini banyak jual baju-baju budak. Nama kedai pon anak kecil kan. kat sini banyak baju cantik-cantik.. jeans budak..baju baby..gaun.. semua ada.. beratus RM gak habis kat sini. 




Heritage
Kat sini jual baju-baju branded..sekali pandang macam dalam jusco je. aku jalan jalan je kat sini. tak beli apa-apa pon..sebab takde yang berkenan di hati. lepas tu pak ujang ajak aku satu family melawat rumah mode.. tapi tak pergi pon sebab..macam tak payah je pegi brand-brand outlet..tak minat sangat.. lagi pon duit da tak banyak..hehe

Paris Van Java
Aku penah dengar ada member cakap..kalau pegi bandung jangan tak pegi PVJ ni.. aku bayangkan shopping mall yang tak boleh nak bayangkan la keseronokan membeli belah kat sana.. sambil membayangkan adakah suasana kat PVJ ni macam kat paris.. suasana yang cantik ala-ala oversea..

Tapi..

masuk je. macam hampa sket. rupanya macam ko pegi MidValley MegaMall or The Garden je. Kat dalam PVJ ada Sogo.. terkejut wehh..serius Sogo ada? Kat PVJ tu aku beli Fridge Magnet 2 ketul , Roti dan barang-barang makan- Megi, Milo, etc..

Last Day

Pagi tu jalan-jalan je kat sekitar bandar..incik dear sempat rembat satu baju beskal.. Harga Rp150.000 (RM50) murah katanya.. kalau kat KL mau RM100++. Nasib aku baik, dari hari 1st sampai bandung aku cari minyak angin aromaterapi herborist. Hari terakhir tu la jumpa. Cari kat pasar baru pon takde jual. stok habis.


toko tiga
Last day kitorang plan nak pegi toko tiga lagi sebab nak beli jeans. sementara tunggu toko tiga bukak..kitorang jalan-jalan kat kedai kat seberang jalan depan toko tiga tu. time tu la jumpa minyak angin tu. 3 dozen terus borong. berbaloi beli.. buat souvenir kawan-kawan ngan bos. Berbaloi..rasanya aku tak jumpa minyak angin tu kat malaysia.. ni versi minyak angin yang bau wangi. nak pakai pon tak segan..sedap je bauuu..




Last station: airport. Lega.. time untuk balik kelumpo.. habis sudah sesi melancong di Bandung! Tak perasan..panjang giler entry ni..

Jangan lupa sediakan airport tax Rp75.000/person. nanti ada kang yang tak balik malaysia..hehe





psst: tak ingat hari ke berapa sampai bandung.. zaeem demam panas. Nasib aku bawak bekal ubat. Tapi sebab risau..aku pegi jugak hospital kat bandung tu check up dia. Agak terbatas sket waktu untuk berjalan sebab anak tak sihat. but its okay.. we still enjoy the holiday!

6 comments:

  1. APARTMENT @ BANDUNG : PLEASE CLICK : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com


    1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

    PAKET MURAH PROMO "1" : RP 390.000 / 122 RM/ USD 32.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

    PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


    PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "4" GARUT : RP 700.000 / 219 RM / USD 59
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "6" JAKARTA TOUR: RP 575.000 / 180 RM / USD 50
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > EXCLUSIVE ENTRANCE FEE TICKET TOUR + MEALS


    NEED APARTMENT
    NEW PAKET CARS + APARTMENT = RP 890.000 NETT
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N GATEWAY AHMAD YANI BANDUNG
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO APARTMENT
    > PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

    WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    email : adrianiku@gmail.com
    info package & itinerary : info@kya-travel.com
    customer service : cs@kya-travel.com
    blog travel : http://sopirdibandung.blogspot.com/
    blog apartment : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com
    homepage travel : www.kya-travel.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    facebook : adriani_ku@yahoo.com
    twitter : @supirbandung
    LINE : +62 8213 97 313 88
    cp : aulia

    ReplyDelete
  2. Salam...numpang duduk akak :)
    Jom pegi bandung 235rm per person for 4day 3 night (*included hotel and transport)

    Tentative Program
    Day1
    *Tiba kat Bandung
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch & Check in Hotel
    *Toko Tiga ( Branded Jeans )
    *D'fashion factory outlet kain potong
    *Membeli-belah di Factory Outlet
    At Jalan Riau (Heritage,Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The Secret )
    *Dinner dan kembali ke Hotel

    Day2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *Ciater Hot Spring
    *Kebun Strawberry and tea park
    *Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, gossip,level, etc)

    Day3
    *kawah putih crater/trans studio indor themes park
    *rumah kain sulam kat taman kopo
    *cibaduyut-shoes and jacket leather original
    *factory outlet area riau street macam the secret, heritage,oases, etc

    Day4
    *check out hotel
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *paris van java shopping mall
    *Airport transfer

    Hotel facilities:
    - Ac
    - Free Hot spot / wi fi
    - Cable-Tv
    - Breakfast
    - Hot & cold water
    - Free parking

    transport facilities:
    - bole di gunakan dari pukul 8 pagi hingga pukul 10 malam
    - include petrol / minyak
    - include parkir
    - include driver berpengalaman dan bisa bahasa melayu


    Term and condition
    *included transportation for 4day3night type kereta 7seater all included
    *included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
    *rate is not included entrance fee
    *Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
    *rate 6 pax~235rm per person
    kalau 4 pax~275rm per person
    kalau 2pax~395rm per person
    *not included lunch and dinner
    *not included ticket flight and airport tax
    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    sila contact kami tuk sebarang pertanyaan di :

    Call +62 88 1205 7848 (Mohd Irsan)
    Whatsapp / LINE +62 838 2178 9103
    Email : touramanahbandung@yahoo.com
    Bandung-indah.blogspot.com
    facebook.com/bandungamanah
    Bandung Amanah Tour & Transport

    ReplyDelete
  3. Sis dearpikot , apartment tuh nk tempah kat mana? Dan berapa harga 1 malam? Dan blh tak u bg no pak ujang tu.. TQ..blh email kat jgk nong.bizkids@gmail.com

    ReplyDelete
  4. PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

    Rate per Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
    *Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
    Email : bimomekarwangi@gmail.com
    Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

    ReplyDelete
  5. PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

    Rate per Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
    *Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
    Email : bimomekarwangi@gmail.com
    Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

    ReplyDelete
  6. Jom...jom...
    Cuti cuti Bandung with family
    And get our amazing tour package for 4 Days 3 Night..
    ▪ 4 pax price about 940K/94sgd/284RM

    ▪ 5 Pax Price about 870K/87sgd/264 RM

    ▪ 6 Pax price about 820K/82Sgd/246 RM

    ▪7 Pax price about 785K/78.5Sgd/238 RM
    πŸ‘ πŸ‘“πŸ‘žπŸ‘ŸπŸ‘’πŸ‘—πŸ‘œπŸ‘’πŸ’°

    Note : Package included
    ▪ Daily transport included driver, fuel, tol, parking, driver meals
    ▪ New car with 7 seater, full Aircon
    ▪ Daily mineral water
    ▪ Breakfast daily from hotel
    ▪ Daily tour (as costumer request)
    ▪ Hotel 3 star with 2 person inside
    ▪ Airport pickup and drop
    ▪ Tax and service
    Hotel choice 🏀🏣🏒
    ▪ Tebu hotel ( riau street )
    ▪ Fave braga (inside shoping mall)
    ▪ Kembang hotel (cihampelas jeans street, cihampelas walk shoping mall )
    ▪ Citra dream hotel (walking distance to pasar baru)
    ▪ Dbest hotel pasar baru (with pool)

    More detail you can contact us
    Primera Trans Bandung
    Whatsapp : +6285 318 49 0001
    Gmail : primeratrans@gmail.com
    Path : Primera trans
    Facebook : Primera Trans Bandung

    Happy holiday allπŸŽΆπŸŽ΅πŸ“πŸ“πŸŽ‰

    ReplyDelete