Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie - Second Birthday

Thursday, 10 April 2014

Trip ke Jakarta-Bandung Part 2


Sambung entry yang Part 1 punya.

Dari Jakarta nak ke Bandung ada dua cara.. Nak naik kenderaan biasa boleh.. kereta api pon boleh. Bahana naik kenderaan biasa ialah macet. MACET ialah jemmmmm.. sape suka jem angkat tangan! 

Orang Jakarta memang suka shopping kat Bandung sebab barang-barang di Bandung jauh lebih murah berbanding Jakarta.. tu pak supir aku yang bagitau laaa.. Thats why kalau hari minggu..sabtu ke ahad ke..tak kisah la hari ape jalan nak macet..jangan laaa naik kereta kat sana.. boleh sangkut sampai 5 jam dalam perjalanan.. nasib tak baik boleh lebih dari 5 jam.. seram kan? bukan seram apa.. bayangkan la 5 jam kalau shopping...hai laaa macam-macam dapat..hahahahaha

Aku sekeluarga pilih alternative menaiki kereta api. Beli online je dari sini. Perjalanan dari station gambir ke Jakarta mengambil masa sekitar 3 jam. Tiket tak mahal.. dalam Rp90000 je sorang. tu executive punye class. Nama je executive..tapi biasa je.. Nama je nak gempak..ohh.. nama kereta api ke bandung tu Argo Parahyangan.

Anak aku kene cas Rp9000. Masa beli online ingatkan budak setahun tak payah beli tiket..rupanya kene beli. Aku beli kat sana je.

Sampai kat station gambir, kena terus pergi ke bahagian loket. kat situ boleh tukar tiket online kepada tiket sebenar..

atau nak lagi mudah.. print sendiri tiket..memang disediakan counter untuk print..layan diri okay.. mudah dan tuntas giteww..







View dalam executive class







Kalau tak tido, pemandangan kat sana cantik-cantik. Tapi sebab nasib aku tak baik..gerabak yang aku naik tu aircond rosak. memang tak fun langsung. Rasa nak harok je.. bukan la panas sangat..tapi tu la.. bayangkan je la 3 jam tanpa aircond.. sila bayangkan ye.. malas nak cerita.

Selepas bersauna selama 3 jam.. sampai jugak la kat station bandung. Dan kami dijemput oleh Pak Ujang.

Sampai je..aku terus suruh pak ujang bawak aku sekeluarga pegi apartment. Kitorang tak duduk kat hotel.. tapi pilih duduk di apartment.



Sambung cerita pasal apartment dan aktiviti kat bandung in next entry :)




10 comments:

  1. salam ..nak tanya tiket keretapi tu beli onlinekan ?

    kalau pasport belum buat ID yang di minta tu letak no ic boleh tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.. yup. tiket keretapi tu beli online.
      ID kene letak passport number. Tak sure boleh ke tak letak IC je.
      Tapi saya rasa tak boleh. U buat passport dulu la baru beli tiket keratapi.

      Delete
  2. Can you share the link to book train ticket online ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. You can refer here:
      https://tiket.kereta-api.co.id/index.php

      Delete
  3. Pasti menyenangkan ya naik kereta api menuju Bandung. Anda ingin kembali berlibur ke Bandung dan ingin tahu tempat wisata di sana? Mampir yuk ke http://sebandung.com/2014/04/liburan-ke-bandung-naik-kereta/ untuk informasinya.

    ReplyDelete
  4. Hi..sy nk tye awak byr tiket online tu pki cc option yg visa / mastercard kan..klu pki debit card bole x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu bole tlg emel kt sy cara awk beli tiket online tu cos sy da try tpi xbole cos khusus card credit dri indonesia shj . Emel sy pop_052@yahoo.co.uk

      Delete
  5. Salam sis, kalau nk buat trip jakarta - bandung dlm 1 ari bole x?? Sempat x?? Kalau nk hire supir kat station bandung ade ke?? Ke kena book awal2?? Harganya ?? Thanks

    ReplyDelete
  6. Salam sis, kalau nk buat trip jakarta - bandung dlm 1 ari bole x?? Sempat x?? Kalau nk hire supir kat station bandung ade ke?? Ke kena book awal2?? Harganya ?? Thanks

    ReplyDelete
  7. As salam, sy pun dh Cuba nk booking Tiket Secara online tp Bila mau bayar dia Minta bank Indonesia Saja..kenapa tak boleh visa?

    ReplyDelete